Mianem żywności probiotycznej możemy określić te produkty spożywcze, w których składzie zawarte są żywe komórki bakteryjne, które charakteryzują się zbawiennym wpływem na zachowanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia. Przywracają, a także podtrzymują one naturalną mikroflorę w przewodzie pokarmowym. Najbardziej popularnym spożywczym produktem probiotycznym jest zwykły jogurt.
Dostępne na rynku produkty tego typu mogą zawierać w swoim składzie różne szczepy bakteryjne, aczkolwiek każdy jogurt opatrzony informacją na etykiecie dotyczącą zawartości żywych kultur bakterii, z pewnością będzie wykazywał pożądane działanie probiotyczne. Inne produkty tego rodzaju również należą do grupy nabiałowej i są to na przykład kefir oraz mleko acydofilne. Ten drugi produkt probiotyczny jest przeznaczony dla ludzi z nietolerancją laktozy.
Jest to więc zwyczajne mleko, tyle że sfermentowane pod wpływem działania bakterii o nazwie Lactobacillus acidophilus. Wielu z nas nierzadko myli probiotyki z prebiotykami. Należy jednak pamiętać, że prebiotyki to po prostu pożywka dla probiotyków.
Mogą to być płatki owsiane, syrop klonowy, czy szparagi. .