Jednym z najważniejszych składników każdego dania są przyprawy. Można powiedzieć, że znajdują się one co do zasady na drugim planie, bo przecież nie są ważniejsze od mięsa czy warzyw, a więc tego, co decyduje o treści dania. Faktem jest jednak to, że bez odpowiednio dobranych przypraw zdecydowana większość potraw jakie możemy spożywać nie byłaby zjadliwa.
To pokazuje, że ich rola jest szalenie ważna i w przypadku niektórych kulinarnych kultur wysuwają się one na czołowy plan. Obecnie nie ma problemu, aby korzystać z praktycznie każdej przyprawy. Wizyta w pierwszym z brzegu supermarkecie lub delikatesach przekonuje nas o tym, że wyszukane dania kuchni azjatyckiej czy europejskiej można przyrządzić zawsze i nie wysilać się pod tym względem jakoś specjalnie.
Wynika to ze świetnej dostępności przypraw sprowadzanych ze wszystkich kontynentów. Z reguły są to różne gatunki ziół poddane suszeniu, które zachowały dla nas cały swój aromat i wyjątkowy smak. Umiejętnie je dobierając jesteśmy w stanie przenieść się do innego świata smaków i zapachów.