Wiesz, że niektóre kuchenne zabiegi szkodzą twojemu zdrowiu, ale nie wiesz, które dokładnie? W naszym krótkim poradniku przedstawimy kilka nawyków, których należy się oduczyć. Staraj się smażyć na oleju, który pod wpływem wysokiej temperatury nie traci wartości odżywczych – najzdrowszy jest olej kokosowy.
Nie stawiaj butelek z olejami na parapecie, ponieważ światło słoneczne rozbija kwasy tłuszczowe. Staraj się nie zostawiać na noc potrawy, którą przygotowałaś wieczorem do ostygnięcia – w ten sposób danie traci swoje wartości odżywcze.
Staraj się nie używać do pieczenia foli aluminiowej – piekąc w ten sposób narażasz żywność na kontakt ze szkodliwym aluminium. Zrezygnuj także z kostek bulionowych, które zawierają glutaminian sodu.
Zrezygnuj z gazowanych napojów i zupek chińskich. Niekorzystny wpływ na twoje zdrowie mają również konserwy, ponieważ puszki zawierają bisfenol A – groźną dla zdrowia substancję, która powoduje zaburzenia wątroby u płodu u kobiet w ciąży, otyłość, a także problemy ze wzwodem u mężczyzn.