Oczywiście na przyprawach sprawa się nie kończy, bo choć są one bardzo ważne i wnoszą ogromnie dużo do potraw wszelakich, to nie da się przyrządzić kompletnego dania bez reszty składników. Część z nich jest dostępna w Polsce bez żadnego problemu, bo na przykład każdy podstawowy gatunek mięsa jest nad Wisłą znany i ceniony. Drób, wieprzowina, wołowina czy baranina nie są w najmniejszym stopniu egzotyczne. Polecamy jednak spróbować najlepsze steki warszawa. Inaczej sprawy mają się z mięsem spożywanym wyłącznie w określonych kulturach, jak mięso żółwia czy krokodyla.
Jeśli zależy nam na naprawdę egzotycznych składnikach, to w dalszym ciągu mamy szansę, aby je nabyć. W największych miastach Polski działają bowiem sklepy specjalistyczne oferujące surowce typowe dla kuchni egzotycznych. Zwykle to właśnie z takich punktów sprzedaży korzystają szefowie kuchni azjatyckich restauracji. Można kupić tam rozmaite przyprawy, rzadkie dodatki, w tym egzotyczne warzywa i owoce, ale również nietypowe gatunki mięs.
Każdy pasjonat kuchni świata w takim sklepie poczuje się jak w raju.