Surowcem, na którym bazuje znaczna część przemysłu spożywczego jest mąka. Bez niej nie udałoby się przecież upiec podstawowego produktu obecnego w naszym jadłospisie, jakim jest chleb.
Na mące bazuje także wypiek ciast, ciastek i ciasteczek, do których wiele z nas ma niemałą słabość. Można wyróżnić wiele rodzajów oraz typów mąki, które odpowiednio dobrane pozwalają interesująco wzbogacić smak danej potrawy mącznej, a także podwyższyć jej wartość odżywczą.
Poszczególne odmiany mąki dzielą się na tak zwane typy – kryterium podziału jest tutaj zawartość składników mineralnych. Zasada jest taka, że im wyższy jest typ mąki, tym ma ona ciemniejsza barwę, a tym samym więcej wartościowych substancji.
Jeżeli chodzi o surowiec, z którego produkuje się mąkę, to można tu wyróżnić wyrób pszenny i razowy. Ten pierwszy jest idealny do wypieku jasnego pieczywa, pierogów, biszkoptów, czy tortów.
Drugi zaś świetnie posłuży do wypieku ciemnego pieczywa, a także do wyrobu makaronów. Warto mieć na uwadze, że oprócz pszenicy i żyta, bardzo często otrzymuje się także mąkę z ziaren owsa, kukurydzy, orkiszu, czy gryki.