Chodząc pomiędzy sklepowymi regałami zawsze dochodzimy do miejsca, w którym oferowane są przyprawy. Pisaliśmy już o tym, jak wielkie mają one znaczenie i jak bardzo potrafią przesądzić o charakterze licznych dań.
Gdyby raptem przypraw miało zabraknąć, nasze doznania kulinarne radykalnie by się zmniejszyły, a czerpanie tak dużej przyjemności z jedzenia nie byłoby wykonalne. Na szczęście obecnie możemy bez żadnego problemu skorzystać z dobrodziejstw jakie dają producenci przypraw.
Ci bowiem nie ograniczają się wyłącznie do dostarczania klientom klasycznych propozycji, takich jak pieprz, papryka czy bazylia. Fakt, że coraz chętniej jadamy potrawy wywodzące się z kuchni świata nie umknął ich uwadze.
Stąd mamy bardzo wiele mieszanek przypraw, w których zaklęte są smaki typowe dla kultur kulinarnych z wielu stron globu. Ogromną popularnością cieszą się przyprawy do gyrosa czy kebaba, mieszanki do przyrządzania aromatycznego sosu tzatziki czy przebogate w niuanse przyprawy do potraw azjatyckich.
Takie „gotowce” upraszczają przyrządzanie dań i czynią je smakowitymi.