W Polsce od lat najpopularniejszymi olejami jest słonecznikowy i rzepakowy. Co prawda większość naszych rodaków zaczyna używać innych – na przykład oliwy z oliwek, ale tylko nieliczni znają właściwości poszczególnych olejów.
Najlepsze to te tłoczono na zimno i nieratyfikowane. Oleje dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Ponadto w olejach są przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia. Cudownym olejem, który możesz wykorzystać nie tylko w kuchni jest olej kokosowy, który ma stałą konsystencję, a dopiero pod wpływem temperatury zamienia się w płyn.
Możesz na nim smażyć, dodawać go do sałatek, a nawet stosować na włosy i skórę – rewelacyjnie nawilża. Olej sezamowy jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej (jest często bazą sosów do sałatek).
Działa rozgrzewająco i oczyszczająco, obniża ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ kostny i stawy. Cudownym olejem jest również ten z pestek winogron – jest źródłem kwasu linolowego oraz witaminy E.
Ponadto obniża poziom złego cholesterolu.