Każdy dobrze wie, że to trening czyni prawdziwego mistrza. Aby osiągnąć perfekcję trzeba regularnie ćwiczyć. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem na pewno nie raz zdarzyło ci się „przypalić wodę” na herbatę, albo z nieznanych przyczyn woda wyparowała z garnka, w którym gotowane były rano jajka na twardo. Początki zawsze są trudne. Najważniejsze jednak to się nie poddawać! Wielcy kucharze po latach często wspominają swoje początki w tym zawodzie, które nie były łatwe.
O czym należy pamiętać? Przede wszystkim nie spodziewaj się, że za każdym razem ugotujesz spektakularne dzieło. Raz ci się uda, a raz nie – to normalne. Rozpocznij naukę gotowania od prostszych przepisów – dzięki temu nie zniechęcisz się do dalszego kucharzenia, jeżeli na przykład przesoliłeś danie. Musisz uzbroić się w cierpliwość – nie wszystkie posiłki przygotujesz w piętnaście minut. Zaangażuj w swoją naukę gotowania rodzinę.
Rodzice chętnie przekażą ci swoją wiedzę, a dzieci pomogą na przykład przy myciu sałaty.