Była mowa o hamburgerach i rzeczywiście nie da się opowiedzieć o kuchni amerykańskiej pomijając ten wątek. Przeciętny Amerykanin lubi je jeść.
Nasze wyobrażenie na ich temat zostało w dużej mierze zdefiniowane przez to, co mają do zaoferowania takie lokale jak McDonald’s. Kanapki, które są tam serwowane różnią się jednak od prawdziwego, tradycyjnego burgera.
Ten jest bardziej treściwy, bogatszy w warzywne dodatki, użyty kotlet wołowy powinien być intensywnie przyprawiony ziołami, a bułka powinna być naprawdę porządnym pieczywem. Bazując na dorobku amerykańskiej tradycji burgery są dziś wznoszone na wyższy poziom smaku i jakości.
Ta prosta potrawa została radykalnie ubogacona i w dużej mierze wchłonięta przez ideę slow-food. Dziś możemy spróbować burgerów nie tylko z najwyższej jakości mięsa, ale serwowanych z organicznymi dodatkami – wybornym pieczywem, wyszukanymi warzywami i smakowitymi sosami.
Wszystko to zakorzenione w amerykańskiej kuchni, ale z nowym, świeżym akcentem. Pozostaje jedynie otworzyć się na te innowacje.